Mesék Összes Hír

Veszélyben a régi Disney képkockák

Szakértők szerint komoly veszélybe kerültek az 1920-as, 30-as években készült eredeti képkockák. Az animációs művészek által festett alkotások hordozófelületeként szolgáló műanyag lapok ugyanis az idő vasfogának egyre kevésbé tudnak ellenállni, sárgulni és deformálódni kezdtek, aminek köszönhetően a festék egyszerűen lepereg az alapról.

Az esetet a Los Angeles-i Animation Research Library-ből jelezték, ahol közel 200 ezer képkockát őriznek a Disney achívumából az utókor számára.

A legrégebbi Disney művek, mint a Mickey Egér, a Hófehérke és a Dumbo vannak leginkább kitéve a veszélynek. Habár a műanyaglapokat klimatizált helyiségekben tárolják, ezzel csak időt nyertek, ami úgy tűnik hamarosan lejár.

Szerencsére a Disney az esetre reagálva brit restaurátorokat vont be a felbecsülhetetlen értékű anyagok megmentésére. A szakértők egy egyszerű, ám annál hatásosabb eljárást dolgoztak ki: Ugyan a legtöbb műalkotásnak a száraz környezet az ideális, a műanyag lapokon évtizedek óta száradó festék nedvesség teljes hiányában megrepedezhet és leválhat a felületről. A levegő páratartalmának kontrollált növelésével viszont a festék újra kölcsönhatásba léphet a műanyaggal, meggátolva a további töredezést. Sajnos a műanyaglap öregedésére és deformálódására ez sem hoz megoldást, de további idő nyerhető az eljárással.

 

Leave a Reply

Instagram