Mesék Összes Hír Pixar Star Wars

Ha nincs Az Oroszlánkirály, nincsen Star Wars sem

Nem titok, hogy a Disney a 80-as években majdnem csődbe ment, és a reneszánsz időszakban drasztikus döntések kellettek ahhoz, hogy újra sikeres legyen. Ekkor adták le az HBO GO-n, a Csipkerózsika ébredése dokumentumfilmet.

2018-ban jogosan hiszi azt mindenki, hogy a Walt Disney világuralomra tör. Világhírűek a saját karakterei, saját parkjai vannak hotelekkel, összeolvadt a Pixarral és felvásárolta a Marvel és Star Wars jogokat. Ehhez jön még hozzá a 21st Century Fox megvásárlása, és így a Disney jelenleg az amerikai mozis jegybevételek 40%-át birtokolja.

De idáig nem volt valami egyszerű eljutni. 1923-ban Walt Disney és bátyja, Roy Disney csak állatos rövidfilmeket gyártott. A kezdeti sikerek után, amit az 1937-es Hófehérke hozott, a Bambi majdnem csődbe vitte a céget.

A bajból az 1950-es Hamupipőke húzta ki a céget, ezután szálltak be az élőszereplős filmgyártásba és 1955-ben megnyitott az az első Disney vidámpark. Walt Disney 1966-ban hunyt el, és a későbbi igazgatók természetesen megpróbáltak felérni hozzá, de a 80-as évek végére semmi sem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket, és a Disney újra csőd közelbe került.

Új vezérigazgatót, új ügyvezető igazgatót és animációs divízió igazgatót neveztek ki 1984-ben, ami 1994-ben hozta meg a sikereket Az Oroszlánkirállyal, ami több mint 1 milliárdos bevételt hozott világszerte.


Erről a 10 éves küzdelemről szól a Csipkerózsika ébredése dokumentumfilm. A sikerhez hozzátartozott az is, hogy bár a rajzfilmek nagy része hagyományos technikával készült, már ekkoriban bevonták néha-néha a Pixart, hogy színezzék ki a megrajzolt képeket. Egy rajzfilm kivételével mindet jelölték valamilyen kategóriában az Oscar-on.

Ma amikor a dalokat kívülről fújjuk, furcsa belegondolni, hogy A kis hableány “Ringat a víz”, vagy Az Oroszlánkirály “Érzed már a szív szavát” betétdala olyan rossz kritikákat kaptak a tesztvetítéseken, hogy ki akarták őket vágni.

Ennek a sikernek azonban ára volt. Az animátorok heteket töltöttek a stúdióban, szinte megszakították a kapcsolatot a családtagjaikkal, hogy tartani tudják a határidőket.

Többen döntöttek úgy emiatt, hogy inkább máshol kamatoztatnák a tehetségeiket. Például Tim Burton, akinek később olyan filmeket köszönhettünk, mint a Batman, vagy az Ollókezű Edward.
De az animációs divízió igazgatója is dobbantott miután belátta, hogy nem lesz előléptetve. Jeff Katzenberg Az Oroszlánkirály után távozott és megalapította a DreamWorks stúdiót Steven Spielberggel.
(szerk: Nem hiába van ám a Dreamworks által készített Shrek-ben annyi kifigurázó Disney utalás.)

A Csipkerózsika ébredése megmutatja, hogy egy vállalkozás sikere mennyi önfeláldozással jár.

Leave a Reply

Instagram