Összes Hír

Disney hercegnők a valóságban!

Szőke királylány a mesében, terhesség a valóságban:

Aranyhaj története Grimm testvérek meséjén alapul. A történet szerint, amikor a boszorkány rájön hogy a herceg és Aranyhaj egymásba szeretett, levágja a lány haját, hogy a herceg többet ne tudjon felmászni hozzá. A tragikus történet szerint amikor a herceg szembesül ezzel, kiugrik az ablakon a rózsatövisek közé és megvakul. Végül a lány megtalálja a férfi testét és könnyeivel meggyógyítja. Érdekes tény, hogy a mese első változatában a boszorkány azért lesz inkább dühös, mert Aranyhaj teherbe esett. Erre utalnak ugyanis azok a részek, amiket Aranyhaj egyre szükülő ruháiról írtak a Grimm testvérek.

Vörös hajú szépség a mesében, a valóságban vízbe fulladó öngyilkos:

Ariel, A kis hableány főszereplője a valóságban Hans Christian Andersen meséjének főhőse. Akárcsak a Disney változatban, úgy a valóságban Ariel megmenti a herceget a vízbe fulladástól, majd beleszeret, és emberré válik. De ennek a mesében ára van. A herceg feleségül vesz egy másik lány, akiről azt hiszi, hogy megmentette, a kis hableány bánatában a tengerbe veti magát és megfullad.

Moana a valóságban nem is létezik:

A szerző eredeti ötlete az volt, hogy filmet készítsen a Polinéziában tett látogatása után a polinéz nőkről, akik erőteljesek és gyönyörűek. A mese tele van a polinéz népet jellemző vallási és történelmi utalásokkal. A mesében a szigeteket egy isten teremtette (Maui), aki hatalmas és erős volt. A valóságban a mondák szerint ez az isten karcsú és magas férfi volt.

Mulan a mesében egy harcos hercegnő, a valóságban öngyilkos bánatos katona:

Mulan egy kínai ballada harcos nője volt a valóságban, aki tíz évet harcolt, ám a hazatérte után elutasítja a kitüntetéseket, és csak annyit szeretne, hogy hazamenjen családjához és nyugodtan éljen. A legenda egyik változatában Mulan hazamegy a családjához, megtalálja az apját és rájön, hogy a családja szétesett. Szomorúságában öngyilkosságot követ el, mert nem akarja így tovább élni a nyomorúságos életét.

Hófehérke gonosz mostohája szörnyű halált hal:

A mesében a törpék üldözik el a gonosz boszorkány álruhájába bújt királynét, aki egy hegytetőre menekül. Itt egy villámcsapás sújtja, majd lezuhan és többé nem látjuk. Hófehérkét a herceg csókja felkelti, és hiába a mérgezett alma, a lány újra él, és boldogan házasodnak össze szerelmével. A mese eredeti változatában a gonosz királyné nem tudja, hogy Hófehérkét felkelti a herceg csókja, így amikor elmegy az új királynő esküvőjére, akkor szembesül vele, hogy a menyasszony maga Hófehérke. A gonosz mostoha szíve megtelik keserűséggel, és büntetésül a gonoszságáért egy pár felforrósított vascipellőt kell a lábára húznia, s abban addig táncolnia, míg holtan össze nem esik.

Elsa egy jó királynő, míg Andersen Hókirálynéja egy kegyetlen nőszemély:

A Jégvarázs Elsája a valóságban egy éneklő királynő, aki tud bánni a jéggel és a faggyal, ám nem mutatkozik annyira kegyetlennek. A fagy és a jég királynéjának története Hans Christian Andersen meséjén alapul, ami nem ennyire barátságos történet. Az eredeti mese két gyerekről, Kay-ről és Gerda-ról szól, akik nagymamájukkal élnek boldogságban. Egy nap a gonosz, hideg szívű Hókirálynő meglátogatja Kay-t és magával viszi az országába, az örök jég birodalmába. Gerda elindul, hogy megmentse a gonosz Jégkirálynőtől Kay-t, ám ez a küldetés nagyon nehéznek bizonyosul, hiszen a királynő mindent megtesz, hogy megölje a rátámadó gyereket.

A valóságban a Szörnyeteg egy genetikai hibával együtt élő férfi:

A Disney mesében a Szörnyeteg beleszeret Belle-be, így a gonosz boszorkány átka megtörik, és a szörny újra sármos férfivá változik. Úgy hírlik, hogy a valódi “Szépség és a Szörnyeteg” létezett a középkori Franciaországban. A szépség és a szörnyeteg történetét Madame Gabrielle-Suzanne de Villeneuve írta és 1740-ben jelent meg. Az ihletet egy valóságos házaspár adta neki. Pedro Gonsalvus egy ritka genetikai betegségben szenvedett, aminek következtében az egész testét dús szőr borította. Felesége Catherine nem látta a férfit az esküvő előtt, ám a házasságkötés után hét gyerekük született, és boldog házasságban éltek.

Csipkerózsikát megerőszakolják álmában:

Míg a Disney mesében a mérgezett tű okozta százéves álomból Csipkerózsikát felébreszti a herceg csókja.  Az eredeti történetet Giambattista Basile írta meg, amiben a királyfi megerőszakolja az alvó Csipkerózsikát, aki teherbe esik. A lány kómaszerű állapotban, de megszüli ikreit a hercegtől, az egyik gyerek azonban bekapja anyja ujját, és kiszívja a tüskét, mire Csipkerózsika felébred. A gonosz királyné megtudja ezt és élve akarja elégetni a lányt, de a herceg nem hagyja, hiszen Csipkerózsika a szerelme, és gyerekei anyja.

Pocahontas sosem volt szerelmes John Smith-be:

Pocahontas (születési nevén: Matoaka) 1595-ben valóban élt, és a Powhatan törzsfőnök lánya volt. 1607-ben John Smith katona és felfedező tényleg ellátogat hozzájuk, ám a Powhatan törzsfőnök elfogta a férfit, és ki akarta végezni, Pocahontas azonban nem hagyta, és a golyó elé ugrott, amikor apja le akarta lőni John Smitht. Erre nincs bizonyíték, hogy megtörtént, de az biztos, hogy nem szerelemből tette, amit tett. Az viszont biztos, hogy Pocahontast elrabolták a gyarmatosítók, és a rabság alatt hozzáment John Rolfe dohánytermesztőhöz, de sajnos nagyon korán (21 éves korában) elhunyt.

Leave a Reply

Instagram