Disney Parkok Összes Hír

A Disney World titkos világa

Az angol Business Insider átfogó riportot közölt a Walt Disney World Resort kulisszatitkairól.

A cikk részletesen bemutatja, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie a közel 70.000 dolgozónak, akiknek például mindegyikét “stábtag”-ként említi és kezeli a vezetőség, kezdve a kosztümös karakterektől, a gépkezelő személyzeten át a bolti dolgozókig.

Nem meglepő, hogy a vendégközpontúság alapkövetelmény, hiszen a park személyzetének minden mozzanatukkal azon kell lenniük, hogy a mesevilágba érkezők valóban mesés élményekkel távozhassanak.

A kosztümös karakterek többlépcsős meghallgatási procedúrán esnek át, és többek között improvizációs- és pantomim-képességeikről is meg kell győzni a szigorú bizottságot. A rajzfilmes hatás érdekében a kosztümös dolgozóknak nagy, színpadias mozdulatokkal kell szórakoztatniuk a vendégeket, ám kényesen ügyelniük is kell ezek megválogatására is, hiszen számos kultúrában sértő gesztus például ujjal mutatni valakire. A munkát nehezíti, hogy a vendégek előtt sosem eshetnek ki a szerepből, ők állandóan “színpadon vannak”. Ezt a legapróbb részletekig be kell tartaniuk, hiszen semmi sem törheti meg a varázst. Például ha egy vendég arra kéri a Hamupipőkét alakító dolgozót, hogy csináljanak egy közös fotót az iPhone-jával, akkor csak az a mesehű válasz, hogy “Mi az az iPhone?”. A kosztümösök egyedül a színfalak mögött lélegezhetnek fel, ezeket a területeket általában vastag sárga felfestés jelzi.

A különböző témájú világok között nincs átjárás a dolgozók számára, ezt a szabályt még maga az alapító Walt Disney hozta, amikor meglátott egy Frontierland-ből Tomorrowland-be átsétáló cowboyt. Ennek eredményeként az egész parkot behálózó földalatti alagútrendszert építettek ki, ahol a dolgozók a park különböző területei között közlekedhetnek.

A sok megkötést szerencsére az üzemeltetők dolgozóbarát intézkedésekkel ellensúlyozzák, így például számos kávézó, étterem és VIP-részleg elérhető a vidámparkot élettel megtöltő személyzet részére.

Leave a Reply

Instagram